Ny efterlängtad uttagsautomat i Loftahammar
2012-05-10

Nu är det äntligen klart att Loftahammar får en ny uttagsautomat. I flera år har man kämpat för att alla ortsbor och turister skall kunna ta ut pengar, vilket underlättar oerhört både för dem och för många näringsidkare. Nu investerar ICA i Loftahammar i en ny automat och löser därmed kontantfrågan.


Mattias Hultman, ICA-handlare i Loftahammar, är initiativtagare till uttagsautomaten. 

   - Jag driver ICA-butiken här i Loftahammar sedan mars och började väldigt tidigt arbeta med att få hit en automat. Det fanns ett behov bland både invånare och turister, och jag visste att det fanns en möjlighet att lösa det inom vår koncern.

Automaten kommer att sitta inne i butiken och är en så kallad ICA-bankenautomat som ägs och drivs av ICA. Den kommer att vara på plats i mitten av juni, precis innan Loftahammar invaderas av stugägare och turister. Mattias ser automaten som en viktig del i deras relation till deras kunder.

    - Vi får en bättre service gentemot våra kunder. Det har tidigare varit ett problem framförallt för utländska turister att ta ut pengar. Det har resultaterat i att de åkt till Gamleby och tagit ut pengar och också gjort sina inköp där. Vi har tidigare kunnat ta emot euro i kassan, men inte kunnat ge växel i euro. Nu får man ut kontanter vilket gör att alla verksamheter, stora som små, kan ta betalt av sina kunder. Sen är det många äldre som föredrar kontanter före kort.

Även turistchef Stina Porsgaard tycker att det här är en fantastisk nyhet.  Sedan en tid tillbaka drivs ett utvecklingsarbete i besöksnäringen i Loftahammar och just denna fråga identifierades redan från start som mycket angelägen för näringslivet.

    - Loftahammar är en viktig besöksort i vår kommun och det är självklart att det måste finnas möjlighet för alla att ta ut kontanter på en ort med så många utländska besökare och gäster som kommer med båt. Mattias har jobbat hårt på att få detta klart till sommaren och under vårt nätverksmöte igår utbröt en spontan applåd när han berättade att det äntligen har gått i lås.

Tobias Bååth, marknadschef på Tjustbygdens Sparkbank, ser uttagsautomaten som en lösning på det uttagsproblem som varit där endast vissa kortuttag har gått att göra.

I den lösning (Bank i butik) som i dagsläget finns på macken i Loftahammar har endast Swedbank och Sparbankernas kunder kunnat göra uttag. Med den nya lösningen ges alla kunder med ett kort möjlighet att ta ut kontanter, oavsett vilken bank man är kund i. Även internationella kort går att göra kontantuttag med.


Senaste 15