Högsäsong på Risebo Fritid
2012-10-11

Många av besöksnäringens aktörer i Västervik har klappat igen för säsongen. Inte Risebo, tvärtom.


För majoriteten av besöksnäringens aktörer i Västervik så är högsäsongen sedan länge förbi. Det är lugnare och man drar sig tillbaka lite för att slipa knivarna, ladda kanonerna inför nästa års turistsäsong. Så är det naturligtvis inte för alla, och speciellt inte för Lotta Karlsson på Risebo Fritid som har som mest att göra under de sena vårmånaderna och från augusti till oktober.

Har ni högsäsong nu?

     - Lite så är det faktiskt, det är främst augusti och september som det är riktigt bra fart, men även i oktober har vi bra beläggning. Framförallt under helgerna är hälften av alla våra stugor uthyrda. Jag har inte gått igenom siffrorna och jämfört, men det känns som att vi har haft mer i september i år än tidigare. Något som är roligt är att vi ser en ökning av antalet besökare från Västervik. Det är framförallt grabbgäng som köper vårt paket Snåljåpen, vår regnbågslaxspecial. 

Ja, vad gör era gäster?
 
     - De fiskar framförallt regnbågslax och en och annan gädda. Något som även blivit väldigt populärt är flugfisket. När det gäller fisket så är det främst svenskar från Oxelösund ned till Kalmar som besöker oss. Vi har också många jägare, framförallt från Norge. Det är hundjagad dovvilt som framförallt skjuts just nu. Älgjakten har inte riktigt kommit igång, men inom de närmaste veckorna kommer så kommer vi att ha älgjägare här.

 

Känns det på något sätt ensamt som aktör att ha en verksamhet  med högsäsong nu eftersom de flesta andra aktörer i kommunen utvärderar och ser över sin verksamhet till nästa år?
 
 
    - Nej, det är skönt (skratt). Det känns faktiskt ganska bra. Vår verksamhet kretsar ju kring vad naturen erbjuder och det är ju under våren och hösten de förutsättningarna finns. Och det är ju det vi brinner för och ska leva på.

 
Hur tycker du att potentialen ser ut för Västervik som besöksdestination för den här typen av outdoor-aktiviteter som ni erbjuder, ser du ytterligare möjligheter?

     - Absolut, vår granne har verksamhet som erbjuder jakt och fiske nu. Det verkar vara lite av en trend med den typen av utbud vi har just nu. Det går i 25-årsintervaller, som vi kan se det. Jag tror att många verksamheter i kommunen skulle kunna utnyttja oss som konferensanläggning. Vi har några varje år, men det skulle kunna vara fler som kommer upp till oss och fiskar och konfererar. Annars tycker jag att samverkan i den här delen av kommunen har blivit bättre. Västervik Framåt anordnar i dagarna en tjejträff i Gamleby där entreprenörer träffas för att utbyta erfarenheter och förhoppningsvis tjänster. amleby är på gång.


Senaste 15